woensdag 31 augustus 2011

Lima info

Lima
De hoofdstad van Peru is Lima en dit is tevens het culturele en zakelijke centrum van Peru. Lima heeft ruim 7 miljoen inwoners. De stad is overbevolkt en druk. Een groot deel van het jaar is Lima en de omgeving gehuld in de typische Peruaanse kustmist. Toch is Lima zeker een bezoek waard.
De stad is verdeeld in vele districten. Waarvan het centrum van Lima en de wijk Miraflores de belangrijkste zijn voor reizigers. In Central Lima vind je de meest interessante historische gebouwen. Ga hier naar Palacio de Gobierno, het verblijf van de president van Peru, waar om 12.00 uur de wisselingsceremonie plaats vindt van de presidentiële bewakers. De Monasterio de San Francisco is een Franciscanen klooster dat beroemd is vanwege zijn catacomben en zijn opmerkelijke bibliotheek. De catacomben bevatten naar schatting 70.000 lichamen.
Het moderne district Miraflores is gelegen op de kliffen en heeft (vaak mistig) uitzicht over de zee. In Miraflores vind je uitstekende hotels, restaurants, winkels en uitgaansmogelijkheden, vandaar dat hier de meeste reizigers verblijven tijdens een bezoek aan Lima. Rondom en in Parque Kennedy is ook in ‘s avonds genoeg te doen. Er is bijvoorbeeld iedere avond een tentoonstelling en soms is ere en kleine kunstmarkt. Tevens kun je in het hart van Miraflores de pre-inca ruines van Huaca Pucllana bezoeken. Het is een fort dat 2000 jaar geleden door de Lima-cultuur werd gebouwd. Wat ook erg spannend is, is een paragliding tour van de kliffen van Miraflores.
Vanuit Lima kun je Pachacamac bezoeken. Dit is een archeologisch complex dat bestaat uit paleizen, tempels en piramides. Elk paleis of tempel staat voor een andere cultuur. Er is een bezoekerscentrum, een klein museum en een café bij de ingang van het complex.

Iquitos info

Iquitos
Iquitos is een grote stad in de Amazone Jungle. Het is er altijd drukkend warm, het regent veel en langdurig en de straten zijn gevuld met mototaxis. Het ligt aan de voet van de machtig grote Amazone rivier. De stad ligt midden in het oerwoud en is daarom niet te bereiken met de auto. Je kunt er alleen komen met het vliegtuig vanaf Lima of met de boot vanaf Pucallpa of vanaf Yurimaguas. Vanuit Iquitos kun je tal van verschillende jungle tochten maken. Je kunt per boot naar verschillende jungle lodges reizen en vanuit daar de jungle ontdekken mete en gids. Je kunt ook vanaf Iquitos naar de Braziliaanse of zelfs Colombiaanse grens reizen door de Amazone jungle. Er bestaan mooie en verschillende programma’s maar ze zijn wel duur met prijzen varierend van 400 tot 1200 dollar. Iquitos heeft tevens een bruisend nachtleven.

Iquitos & bijzondere jungletours

Iquitos is de vijfde grote stad van Peru met ruim 400.000 inwoners, en ligt in het regenwoud van het Amazone gebied. Deze koloniale stad is alleen bereikbaar over het water of door de lucht. Er zijn wel een aantal wegen, maar die lopen twintig kilometer buiten de stad dood in de jungle. Auto’s zijn hier dan ook het ultieme statussymbool. Wie zich (nog) geen auto kan veroorloven, rijdt op een brommer of heeft een gemotoriseerde riksja, een mototaxi.
Venetiaans PeruIquitos wordt ook wel het Venetië van Peru genoemd omdat veel huizen op houten palen in het water zijn gebouwd. De stad heeft een gezellig centrum met restaurants, terrassen en pleinen. Deze junglestad is ruim opgezet en er heerst een aangenaam klimaat. Hoewel het er ook flink kan regenen. Wanneer u in deze stad verblijft is een bezoek aan het Casa de Fierro (IJzeren huis) zeker de moeite waard. Dit huis is ontworpen door Gustavo Eiffel, de Franse architect van de Eiffeltoren. Er is een boulevard, de Malecon, langs de rivier waar de inwoners en toeristen de hele avond flaneren en overal flarden muziek om u heen klinken. Iquitos is een goede uitvalsbasis voor expedities door de jungle. Aan de zuidrand van Iquitos ligt Belén. Deze stad wordt wel de drijvende stad genoemd. In het moeras is hier een stad ontstaan van honderden woningen.
Junglecruise
Vanuit Iquitos kunt u met de Aqua Expeditions een junglecruise maken. Dit is een unieke exclusieve ervaring voor een zeer select gezelschap. De boot heeft twaalf luxe suites met airconditioning en grote panorama ramen. Vanaf het water krijgt u een heel andere kijk op de jungle. U vaart de machtige amazone rivier af en komt zo steeds verder het enorme regenwoud in. Iedere dag gaat u van boord onder begeleiding van zeer bekwame gidsen die het gebied als geen ander kennen en u een uitgebreide uitleg geven over de vele dieren en planten die de Amazone rijk is.

Indien u meer informatie wenst over Iquitos, vult u dan het contactformulier in. Onze Peru specialist zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen en u van uitgebreide informatie voorzien. Ontvangt u graag een reisvoorstel voor een reis door Peru waarin Iquitos is opgenomen? Dan kunt u het offerteformulier invullen. Wij maken dan in overleg met u een reisontwerp op maat.

Cusco info






Cusco
Wanneer je een reis door Peru plant, mag Cusco niet ontbreken. De stad ligt op 3326m hoogte en heeft ongeveer 350 duizend inwoners. Plaza de Armas is het hart van de stad en van hieruit kun je vele monumentale gebouwen bezichtigen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan La Catedral, dat in bijna honderd jaar gebouwd is. Of neem een kijkje in een van de vele musea over de Inka cultuur.
Het is verstandig om een Boleto Turístico (toeristenkaart) te kopen, die je toegang geeft tot 16 verschillende toeristische trekpleisters, die zowel in als buiten de stad Cusco liggen. De Boleto Turistico kost 130 soles of 70 soles voor studenten die een geldige studentenkaart hebben.

De vier ruïnes die het dichtst bij de stad Cusco liggen zijn Sacsayhuamán, Qenko, Puca Pucara en Tambo Machay. Ook kun je natuurlijk een bezoek brengen aan Sacred Valley, ongeveer 15 km ten noorden van Cusco.

De oorsprong van Cusco ligt ergens in de pre-historie. Archelogische vondsten onthullen dat er een primitieve bevolking in de vallei van Cusco heeft geleefd geveer 3000 jaar geleden (behalve op de marshy bodem van de vallei) en zij vertellen ons iets over de cultuur. Er is informatie over de culturen van Chanapata en Marcavalle. Hun constructies dienden als fundamenten voor de Inka tempels zoals Qoricancha en The tempel van de zon.

Er zijn vele legendes over de oorsprong van Twantinsuyo. Een van die legendes verteld ons hoe Manco Capac en zijn zuster en vrouw Mama Ocllo, half goden en kinderen van de Inti vader, ontsprongen uit het meer van Titicaca met de missie om een nieuw koninkrijk te vinden dat de levenscondities in de dorpen zou verbeteren.

Manco Cápac en Mama Ocllo moesten net zolang zoeken totdat ze een plaats gevonden hadden waar de grote pot met goud, dat Manco Capac droeg, zou zinken in de grond. Zij trokken naar het noorden en arriveerden in Pacarec Tampu (Pacaritambo) alwaar zij rusten in een kleine grot; bij zonsopgang zetten zij hun tocht verder naar het noorden en arriveerden bij de heuvels van Huanacaura en daar verdween de grote pot met goud in de grond en stichten zij de stad Cusco (betekend: de navel van de wereld).

Het is een geven feit dat de culturen van de hooglanden, zoals Wari en Tiahuanaco een grote invloed hadden op de Inka cultuur. De eerste bewoners vormden de Hanan Cusco met meer kennis en ontwikkelingen in de agricultuur en archeologisch technologie. Bewoners van andere gebieden die hoorden van hun succes, onderworpen zich aan hen en dus Tahuantisuyo groeide, het grote rijk van de Incas, na 14 heersers, bereide zich uit naar het noorden van Colombia, en van Chili naar het zuiden van Argentinië. De hoofdstad Cusco reikte miximale splendour.

Van de eerste Inkas weten we niet meer dan de namen en de legendes, genaamd de mythes van de Inkas. We hebben iets meer informatie over bijvoorbeeld de Pachacutec (hij die de aarde beweegt) , de grote heerser, die Cusco transformeerdd en reconstrueerde. Het grootste deel van de archeoligische monumenten die we nu in Cusco zien, was zijn werk. Zijn zoon Tupac Llupanki was een grote heerser, zijn kleinzoon Waynacapa gaf het koninkrijk splendour, terwijl zijn achter kleinkinderen Huascar en Atahuallpa verwikkeld waren in interne beslommeringen totdat de Spanjaarden kwamen en de stad bezetten in 1533, dankzij de steun van de Inka steden, die de spanjaarden zagen als bevrijders en uiteindelijk ook onderdanen werden van de Spaanse kroon.

In die tijd Cusco was een stad van architectuur met grote pleinen, grote tempels en paleizen gedecoreerd met goud. Vele van deze colosale construties betaan nog steeds

De Spanjaarden bouwden hun constructies op de Inka muren en volgend de lijnen van de Inka straten. Zij bouwden diverse gebouwen, kerken en stichten een floriserende school voor kunst (17th – 18th eeuw), vertegenwoordigd door diverse schilders en artisten (schilderen van de Cusco schhol, de piuplit van San Blas, de custofy van de kathedraal en de kerk van La Merced, etc.) De mix van Andeaanse en Spaanse culturen heeft de architectuur en de bevolking hele speciale karakteristieken geven. Het is een stad met onvergelijkbare schoonheid dat vol trots bewaart blijft in haar gebruiken en tradities, terwijl tegelijkertijd de stad zich geleidelijkaan aanpast aan de moderne tijd.

Hieraan moet toegevoegd worden de unieke geografische ligging en de geweldige landschappen waarin Cusco ligt. Cusco is de meest bezochte toeristische plaats in Peru, en de vele attracties van de stad en de omgeving, zoals de Verlaten stad van de Inkas, Machu Picchu, maken het een van de hoogtepunten om te bezoeken in de wereld, met uitstekende kwaliteit in de toeristische sector.
Wat is de populatie van Cusco? Hoe is de stad Cusco?
Cusco heeft een populatie van ongeveer 300.000 inwoners. Cusco is de hoofdstad van de provincie Cusco, in het zuidelijk deel van Peru op ongeveer 850 kilometers van Lima. Het centrum van Cusco is best klein en er zijn veel toeristen, speciaal in het hoogseizoen. Aan en rondom het Plaza del Armas, het grote plein, zijn vele leuke restaurantjes, pubs en cafeetjes en ook reisbureaus, souvenierwinkels en Casa de Cambio (geld wissel cantor). Buiten het centrum zijn er meer residentiele wijken. Er zijn twee universiteiten, drie ziekenhuizen, een zwembad, verschillende middelbare- en basis scholen, een theater en een (internationaal) vliegveld.

Hoe is het weer? Wanneer is het de beste tijd om Peru te bezoeken?
Peru is gevarieerd en verdeeld land dat komt door de verschillen in het klimaat, de natuur en de cultuur in de verschillende regios: Kust, Bergen (sierra) en Jungle.

Bergen
Het regenseizoen in Cusco is van november tot en met maart. S ochtends is het meestal helder en droog en s middags zijn er heftige regenbuien. De dagelijkse temperatuur is gemiddeld 18°C met een beetje regen s nachts, 15 °C. Tijdens het droge seizoen van april tot en met oktober, is het weer over het algemeen zonnig, warm en droog (20- 25°C ) met koude droge nachten vaak net boven het vriespunt, voornamelijk in juni en juli. Het is aan te raden om een regenjas en warme keren mee te nemen voor buiten en in gebouwen omdat die geen verwarming hebben. In de zon is het erg heet en verbrandt je snel.

Kust
Het is zomer aan de kust van december tot en met april, het is dan warm en droog en ideaal om te gaan zwemmen. De temperaturen varieren tussen de 25 - 35°C. Vanaf mei tot en met november gaan de temperaturen een beetje omlaag en een deken van mist hangt boven de kust vanaf het zuiden tot ongeveer 200 km ten noorden van Lima. In deze tijd van het jaar zijn alleen de stranden in het noorden nabij Tumbes warm genoeg om te gaan zwemmen.

Jungle
Het “droge” seizoen is van december tot en april met een gemiddelde temperatuur van 30- 35°C. Er zijn echter regelmatig koude stromingen vanaf de South Alantic die de temperatuur doen dalen naar 15°C overdag en 13°C s nachts. Het droge seizoen is de best tijd om de jungel te bezoeken, er zijn minder mosquiten en het water in de riveren is lager. Het regenseizoen is van maart tot en november, het is dan heet en vochtig met kans op een heftige regenbui. De regenbuien duren maar een paar uur.


Ik hoorde op het nieuws dat er op dit monent veel problemen zijn in Peru en dat het een gevaarlijk land is. Is dat waar?
Het is onze ervarring dat het internationale nieuws over Peru overdreven wordt. Cusco een een redelijke veilige plaats. Als je je aan de basisregels houdt (neem niet te veel contant geld mee, loop s avonds niet alleen over straat), dan ben je meestal wel veilig. Thema s die je in het nieuws hoort gebeuren meestal op het platteland of in geisoleerde gebeiden, waar de toeristen nooi komen.


Is het veilig om te wandelen in de stad Cusco?
Het is veilig om overdag te wandelen in de stad, hou je wel aan de basisregelen die boven vermeld zijn. Je kunt beter niet alleen naar geisoleerde plaatsen buiten de stad Cusco gaan (bv. om een trektocht te maken) maar met een gids in een groep dan is er geen probleem.

S avonds raden wij je aan om in de stad Cusco in een groep te wandelen en een taxi te nemen als je verder weg wilt gaan. S nachts, als je de pubs of discotheken verlaat, neem dan altijd een taxi naar je accommodatie ook als je accommodatie maar twee of drie straten


Is het makkelijk om een taxi te nemen in Peru?
Het is makkelijk en goedkoop, maar wees voorzichtig. Overdag is het, normaal gesproken, geen probleem om een taxi te nemen maar wees voorzichtig na zonsondergang. In Lima moet je onderhandelen over de prijs, omdat je een buitenlander bent zullen ze zeker veel meer vragen. Maar het blijft goedkoop. In Arequipa en in Cusco zijn er vaste prijzen (3 soles in Arequipa en 2 soles in Cusco ). Het is niet ongewoon dat wanneer je een taxi aanhoud op straat en een prijs afspreek, de prijs verhoogd is als je op je bestemming bent of dat de chauffeur niet genoeg wisselgeld heeft. Als je smorgen vroeg een taxi nodig hebt, om bijvoorbeeld naar het vliegveld of treinstation te gaan, raden wij je aan dat je het hotel een taxi voor je laat bellen (of bel zelf). Het is veel veiliger om taxi te gebruiken die voor een taxibedrijf werken.


Is het veilig om alleen door Peru te reizen?
Dat is moeilijk te zeggen om dat het afhankelijk is van de manier waarop de leeft tijdens je verblijf in Peru. Maar om een idee te geven: Openbaar vervoer in Peru is heel goedkoop. En taxi in Cusco rekent overdag US$0.60 en na 10 uur s avonds US$ 0.90. Een ritje met het openbaar vervoer in Cusco kost US$0.20. Een gemiddelde maaltijd in een restaurant kost ongeveer US$ 2.00. Een biertje of een kopje koffie in een bar kost tussen de US$ 1 en US$ 3, dat hangt er vanaf waar je heen gaat.

Met een “Boleto Turistico” (US$ 10) kun je de meest belangrijke ruines, musea en andere interessante plaatsen in en rondom Cusco bezoeken. Een bezoek aan Machu Picchu of het regenwoud zijn duurder. Voor details, zie de webpagina van ons reisbureau. www.dosmanosperu.com
PRAKTISCHE INFORMATIE - CUSCOInformatie
Er zijn twee officiële informatiekantoren in Cusco:
INFOPERU: Dit is de Nationale Toerisme Informatie Service, gelegen aan de Avenida el Sol. Lopend vanaf de Plaza de Armas, is dit kantoor aan het eerste blok aan de linkerkant gelegen. Als je de BCP-bank (Banco de Credito de Peru) tegenkomt, ben je al te ver gelopen.

DIRTUR: Het kantoor voor regionale toerisme is in Calle Mantas gevestigd. Lopend van de Plaza de Armas naar de Plaza San Francisco, kruis je de Avenida el Sol. Het kantoor vind je aan je rechterhand, tussen een schoenenwinkel en een supermarkt in.

Beide toerismekantoren kunnen je van goede informatie voorzien, zeker over algemene vragen. Voor speciale vragen kun je de kantoren uitproberen, maar de kwaliteit van het antwoord hangt af van wie er die dag werkt!


Gezondheid en Veiligheid
"Soroche" of hoogteziekte
Soroche treft vele bezoekers gedurende hun eerste dagen in Cusco. Symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, verminderde eetlust, slapeloosheid, en ademnood.

Doe het rustig aan de eerste dag, om soroche te voorkomen. Vermijd fysieke inspanningen, eet alleen lichte maaltijden, rook niet teveel en drink weinig alcohol. Drink veel cocathee (thee, getrokken van cocabladeren). Symptomen van hoogteziekte kunnen een aantal dagen aanhouden, en als je er veel last van hebt, raden we je aan een dokter te bezoeken.

Maagklachten
Symptomen zijn o.a.a misselijkheid, diarree en braken. Vermijd ongekookte groenten en drink geen kraanwater. Sommige mensen beperken zich tot de ‘toeristische’ restauranten, terwijl anderen zonder problemen van de straat eten. Dat hangt af van je eigen beslissing. Wil je de risico’s zo veel mogelijk uitluiten, raden we je af om je tanden met gebruik van kraanwater te poetsen.

Ondanks alle voorzorgen kampt meer dan de helft van de bezoekers met maagklachten. Doe het in dat geval rustig aan en drink veel. Rehydratie middelen (Oral Rehydration Solutions – ORS) zijn in de apotheek te verkrijgen en kunnen helpen vocht aan te vullen. Als symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, is het verstandig om een dokter te bezoeken!

Zonnebrand
Denk eraan dat de zon op hoogte sterker is dan op zeeniveau. Omdat Cusco op 3400 meter ligt, verbrand je snel, zelfs wanneer het bewolkt is! Neem extra voorzorgsmaatregelen om schadelijke zonnebrand te voorkomen: draag een hoed en gebruik zonnebrandcreme. Probeer niet te lang in de zon te zitten.

Veiligheid
Zoals iedere belangrijke toeristische stad heeft Cusco met diefstal te kampen. Wees niet bang, maar neem voorzorgsmaatregelen en let op de dingen die rond je heen gebeuren. Zorg er, als er iets raars gebeurt (bijvoorbeeld: vloeistof in je gezicht, voedsel op je kleren, of een groep vreemden die je als een verloren vriend begroeten), eerst voor dat je je spullen veiligstelt. Wees niet paranoide, maar wees alstjeblieft op je hoede. Draag voor zover mogelijk geen portemonnee’s, backpacks of grote hoeveelheden geld met je mee. Sommige mensen dragen een kopie van hun paspoort bij zich en laten het origineel achter in een kluis in hun accomodatie.

Loop als het even kan met meerdere personen over straat. Wandel niet na half tien in de stad rond. Stap alleen in een geregistreerde taxi (telefoonnummer: 222222) Mocht jij of een vriend ondanks deze voorzorgsmaatregelen beroofd worden, neem dan contact op met de politie.


Geld
Je kunt geld in één van de banken aan de Avenida el Sol of in een ‘Casa de Cambio’ (waarvan er verscheidene rond de Plaza de Armas of in de Avenida el Sol te vinden zijn) wisselen. Ga, om traveler’s checks te wisselen naar een Casa de Cambio of de Banco de Crédito.

De pinautomaten aan de Avenida el Sol zullen over het algemeen de belangrijkste credit cards accepteren, maar check eerst even de logo’s. Banco Latino en Banco Sur zijn de enige banken die MasterCard of kaarten met het Cirrus-logo accepteren. Deze banken bevinden zich aan de Avenida el Sol, aan je linkerkant als je van de Plaza de Armas komt, bet voor de Zonnetempel.

Probeer kleine biljetten (van 10 of 20 soles) te verkrijgen, want het is met grotere biljetten lastig wisselgeld te krijgen. Let er ook op dat dollarbiljetten geen scheurtjes vertonen, anders worden ze nergens geaccepteerd. American Express bevindt zich bij Lima Tours (telefoon: 228431), Machu Picchu D24. Het ligt wat ver weg, dus wellicht kun je een taxi nemen.


Communicatie
Het postkantoor ligt aan het einde van de Avenida el Sol, maar vele winkels rond de Plaza de Armas verkopen ook postzegels en hebben postbussen. Het kost je S/. 6 om een brief naar Europa of Australië te verzenden en S/. 5 voor Amerika. Post komt meestal in 10 tot 12 dagen aan.

Voor lange-afstands telefoongesprekken en faxen kun je bij het Telser kantoor aan de Calle Del Medio (vlakbij de Plaza de Armas) of bij Telefónica del Peru aan de Avenida el Sol terecht. Faxen kun je zenden vanaf diverse plaatsen in de stad voor ongeveer S/. 10 per pagina.


Openbaar vervoer
Cusco heeft een wild en goedkoop openbaar vervoerssysteem dat bestaat uit een combinatie van taxi’s en combi’s (minibusjes). Een taxiritje door het stadscentrum zal je slechts S/. 2 kosten (S/. 3 na 10 uur ’s avonds) en vervoer per combi kost S/. 0,60 per rit, ongeacht de afstand. Je kunt ze ongeveer overal, op elk moment aanhouden en vragen om je op één van de vele paraderos (busstoppen) af te laten zetten. De route van de combi staat normaliter op de voorruit, maar twijfel niet om te vragen of ze de voor jouw juiste kant opgaan.


Kosten in Cusco
De volgende lijst geeft je een indicatie van wat een verblijf in Cusco ongeveer kost:

Taxi’s: € 0,50; openbaar vervoer: € 0,15; een menu in een restaurant: € 2,50, een biertje in een nachtclub: € 1,75; een cappuchino in een trendy café of bar: € 1,50; een internationaal telefoongesprek: € 0,25; wassen van kleding: € 0,60 per kilo; email: € 0,30 per uur.


HET WEER IN CUSCOWEATHER IN CUSCODe regios van Cusco staan onder invloed van het makro-klimaat door de wind van het zuiden, de hooglanden en van de afgelegen regios van Patagonia. De wind van het zuiden zorgt voor vochtige lucht, de oosten wind.

De winden die komen vanaf de Peruaanse of Bolivaanse hooglanden zijn kouden en droger dan die vanaf Patagonie, en zorgen over het algemeen voor grotere klimaatveranderingen. Deze komen vanaf het zuiden.

Aan de andere kant, de lokale winden die door de vallei en vlaktes van Cusco waaien zorgen overdag voor meer warmte en humidity.

Er zijn twee perioden: het regenseizoen, van november tot en met maart en het droge seizoen van april tot en met oktober.
KLIMAATSOORTENWarm klimaat (vochtig en droog)
Vochtigheid: de gebieden met lage begroeiing, zoals ten noorden van Urubamba en het oostelijk deel van dit departement, Pillcopata en Araza vallei.

Precipitation: meer dan 1.000 mm. Per jaar.

Temperatuur:
Maximum: rond 30°
Gemiddeld: tussen 23° en 25°
Minimum: rond 20°

Droog:
Het warme en droge klimaat bevindt zich in de lage yungas, die te voorschijn komen in de vorm van een canyon, bij rivier Apurimac, in het midden en het zuidoosten van het departement.
Precipitation: minder dan 500 mm. Per jaar.

Temperatuur:
Maximum: tot 32°
Gemiddeld: tussen 17° en 18°
Minimum: tot 4.4°

Gemiddeld (vochtig en droog)
De klimaten in de vallei en in het centrale gebied van Cusco zijn de verschillen in vochtigheid gerelateerd aan de hellingen. De nabijheid van het oosten impliceert meer vochtigheid, terwijl de nabijheid van het westen meer droogte impliceert. De gebieden van gematigde klimaten zijn van essentieel belang voor de totstandbrenging van de bevolking.

Temperatuur:
Maximum: tot 29°
Median: tussen 11° en 16°
Minimum: tussen 7° en -4°

Koud (vochtig en droog)
Je vindt dit klimaat vooral op het hoge gebied van de valleien, in punas en in de gebieden die door gletsjers worden omringd, evenals op gebieden hoger dan 3.800m.

Temperatuur:
Maximum: tot 10°
Median: afhankelijk van de hoogte
Minimum: beneden 0°

Arequipa Info







Arequipa
Arequipa is een van de zuidelijke steden van Peru en ligt op 2300 meter in een vruchtbare vallei. Het is er bijna altijd zonnig en de temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25°C. In Arequipa hangt vooral een vriendelijke en relaxte sfeer. Het voelt echt als vakantie. De stad is schoner en beter onderhouden dan Lima en tegelijk onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vindt er verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad Arequipa is het Santa Catalina klooster, dat je echt niet kan overslaan. De stad wordt omgeven door vulkanen (met de Misti van 5821m als belangrijkste) en in de kleine taxi's die bijna niets kosten kun je gemakkelijk de omgeving buiten de stad bezoeken.
Vanuit Arequipa kun je de Colca Canyon bezoeken.  Dit is zeker één van de bijzonderste kloven ter wereld en wel vanwege de Condor. Roofvogels met een spanwijdte van drie meter! Je kunt er een trek van een aantal dagen maken of met de bus naar een uitkijk punt gaan en daar genieten op het puntje van een overhangende rots van de indrukwekkende condors.
Arequipa heeft:
Het hele jaar zonnig weer.
Heerlijk pittig eten.
Vriendelijke mensen.
Grote rokende vulkanen (Misti, Chachani, Picchu Picchu, Ubinas, Ampato, Coropuna), beklimmen is mogelijk.
Diepe ravijnen, Colca en Cotahuasi.
Prachtige koloniale stad.

Interessante monumenten en mummies.
petroglieven van Toro Muerto & Dinosaurus voetafdrukken
Andagua stad en zijn 88 kleine vulkanen.
Lamas, Alpacas, Vicunas en condors.
Mooie stranden van de Stille oceaan. (Puerto Inca, Camana, Mollendo)
Trekking, fietsen, klimmen.





Arequipa City

"Welcome to the white colonial city of Arequipa"




Arequipa ligt boven de 2325m. en heeft meer dan 600.000 inwoners. Geniet van de eeuwige lente en het zonnige weer bijna het hele jaar. Het heeft temperaturen tussen de 20°C en 24°C overdag en 's nachts wordt het koeler.
Het historische centrum van deze stad is gebouwd van witte vulkanische gesteente, "sillar" genoemd. In deze zachte steen is het makkelijk om tekeningen te maken het kan goed tegen aardbevingen.
De gastronomische keuken van Arequipa is heerlijk en een klein beetje pittig. Verschillende typische restaurants zijn elke dag open en hebben ook internationale gerechten.
Arequipa wordt ook wel het Rome van Peru genoemd omdat het een religieuze conservatieve stad is. De bewonders noemen het de onafhankelijke republiek.
Het departement Arequipa produceerd rijst, mais, bonen, uien, knoflook en aardappelen. Er zijn kopermijnen en een ontwikkelde industrie van alpaca wol.

Department van Arequipa
Belangrijke plaatsen om te bezoeken:

Chala, Puerto Inca
Camana, leuk kuststadje met zandstranden, heerlijke visgerechten en chinees eten. Vergeet niet om Quilca te bezoeken, een leuk klein vissersplaatsje. De stranden tussen Camana en Quilca (ongeveer 40 minuten met de bus) zijn erg mooi, rustig en soms rood van de krabben. Andere dieren die u hier kunt vinden zijn: pelikanen, gieren, inca sterns, meeuwen, zeesterren, zeeleeuwen, etc.

Toro Muerto Petroglieven
Lagunas van Mejia, vogels kijken
Cotahuasi vallei

Colca vallei
Andagua en de vallei van de vulkanen


Tradities


Arequipeños eten graag goed en veel pittig eten, drinken chicha de Jora(mais bier)
Stierengevechten


Eten en drinken

In Arequipa heeft elke dag zijn typische menu. Maandag, Chaque (soep met aardappelen, groenten en vlees)
Dinsdag, Chairo (kleine aardappelen, vlees, pompoen, bonen en tarwe)
Woensdag, Chochoca (Peren, lamsvlees)
Donderdag, Caldo de Lomos (witte soep met kip, rijst en gedroogde aardappelen)
Vrijdag, Chupe de camarones (soep van gambas, met aardappelen, melk en kaas)
Zaterdag, Timpusca
Zondag, Adobo (pittige soep met uien, chicha en varkensvlees)



****Top Gerechten***
Adobo
Rocoto relleno
Pastel de papa
Chupe de camarones
Rachi de panza
Tamales
Ocopa Arequipeña


****Deserts****
Queso Helado
Pastel de Choclo
Alfajores
Buñuelos


****Dranken****
Diana
Chicha de Jora,

Peruaanse dansen







Dansen


Muziek maken en dansen is zowat de belangrijkste culturele activiteit in Peru en ook de meest populaire. Er bestaan meer dan 15 verschillende soorten dansen.


De huayno
Dit is de populairste dans in de Peruaanse Andes en ontstond in de tijd voor de Spanjaarden. Hij wordt paarsgewijs gedanst.


De huaylash
Dit is de vrolijkste dan van Peru en wordt vooral in de periode van de aardappeloogst gedanst. De bewegingen zijn energiek en er is veel voetengetrappel of "zapateo". Men danst in groepen van paren die telkens verwisselen om verschillende passen te kunnen uitvoeren. De danspassen zijn verschillend voor man en vrouw (of jongen en meisje). De teksten zijn zeer ondeugend en er wordt harp, viool, saxofoon en klarinet toegevoegd.


De Afro-Peruaanse dansen
Dit zijn feest-dansen van Afrikaanse oorsprong van het begin van de 20ste eeuw. Deze worden ook per paar gedanst. Ze zijn zeer vrolijk, met ondeugende bewegingen. De choreografie verwijst naar ontmoetingen tussen verliefde jongeren en sexueel gedrag. De basisinstrumenten zijn de gitaar en voor de percussie de "cajóu" en kaaksbeenderen van ezels. Deze dans wordt overal gedanst, zowel in de vlakte als op de "altiplano" en door alle rassen.


De "matrozendans" - "La marinera"
Deze wordt ook in alle streken van Peru gedanst, maar die van Lima is het meest gekend en wordt gekenmerkt door zijn elegante kleding. Elke danser heeft een zakdoek in zijn hand. De choreografie is vrij complex.


Tecnocumbia
Dit is de laatste nieuwe dans in Peru en wordt vooral gedanst in de steden. De tecnocumbia ontstond in de jaren '60 en is een mengeling van de cumbia van het Amazone-gebied en de huayno van de Andes. Deze wordt ook paarsgewijs gedanst. De muziek heeft een tropisch ritme en is zeer levendig. Als instrumenten zijn er percussie, elektrische gitaar, ...


Dansen van het platteland en oogstdansen (De streek van de dansen in Peru)
Hier wordt gedanst zoals de vogels, duivels en engelen op het platteland en bij zonsondergang. De variëteit in deze dansen is indrukwekkend. Bijvoorbeeld de duivelsdans van de mijnwerkers: De duivels begeleiden de mijnwerkers naar de hel en wanhopig en hulpeloos dragen ze hun ziel op aan de H. Maagd. Zij heeft hen in leven gehouden en gered en wordt daarom hun patroonheilige.

Peru info

Peru is een van de mooiste landen ter wereld vol avontuur, een rijke geschiedenis, met veel variëteiten en grote contrasten.

Geografie en klimaat

Peru is gelegen in het centrum van de westkust van de Zuidamerikaanse Stille Oceaan en strekt zich uit tussen de evenaar en een beetje boven de 18e zuidelijke breedtegraad. Door zijn geografische situatie is het dus een tropisch land. De Peruaanse Humboldtstroom van de Stille Oceaan en het Andesgebergte dat het land van het zuid-oosten naar het noord-oosten doorkruist, heeft echter die tropische kenmerken veranderd - ze komen wel nog voor in het Amazonegebied - wat Peru een zeer typisch karakter geeft omdat het niet de negatieve effekten van de tropische zones kent. Peru is onderverdeeld in drie grote streken die parallel lopen met de Oceaan: "costa" (de kust), "sierra" (het gebergte) en "selva" (het woud).

De kust, een smalle strook van meer dan 2.000 km lang waar de belangrijkste steden gevestigd zijn, met haar vochtige en zachte klimaat, is een dorre streek, met weinig plantengroei en uitgestrekte woestijngebieden, maar wordt doorkruist door talrijke rivieren die vanuit de bergen komen. Hierdoor kan men zich in bijna alle valleien toespitsen op de landbouw.

Het gebergte wordt doorkruist door de Andes, met mooie landschappen, valleien, ravijnen, besneeuwde bergtoppen, waar de hoogte varieert tussen 500 en 6.000 meter en waar de bewoonbare zone zich op ongeveer 3.500 meter bevindt. Het gebergte profiteert ook mede van de tropische situatie. De hoogte-effecten worden hierdoor gewijzigd en regelmatige regenval laat bepaalde landbouwculturen en veeteelt toe.

Het woud, ten oosten, is de meest uitgestrekte zone, dicht bebost met uitzonderlijke fauna en flora. In dit gebied bevinden zich de grote rivieren die voor een grote watertoevoer zorgen van de Amazone, waarvan het debiet het belangrijkste is van de wereld. Dit oerwoud wordt doorkruist door talrijke rivieren die in de Amazone uitmonden en waarvan de bronnen dicht bij Iquitos liggen. De Amazone betekent voor Peru "de poort naar de Atlantische Oceaan".

Het klimaat schommelt dus tussen het tropische in "la Selva" en het droge in "la Sierra" (matig overdag, koud 's nachts). Aan de noordkust is het het hele jaar door zonnig. In de rest van het kustgebied regent het nauwelijks. Gemiddelde temperatuur aan de kust: 14° tot 22° C. Gemiddelde temperatuur in de bergen: 9° tot 18° C. Gemiddelde temperatuur in het woud: 28° C.

Oppervlakte

1.282.216 km2, wat ongeveer 42 keer België is of 2.5 keer Frankrijk. Gelegen in het westen van Zuid-Amerika. De buurlanden zijn Ecuador en Colombië in het noorden, Brazilië en Bolivië in het oosten, Chili in het zuiden en in het westen grenst het aan de Stille Oceaan.
Fauna en flora

De Peruaanse fauna is in het bijzonder gekenmerkt door de kameelachtigen, namelijk de lama, een huisdier, de alpaca, de vicuña en de huanaco, een wilde soort. Voor de Inca's waren het heilige dieren. bij vondsten uit de oudheid vindt men in Peru afbeeldingen van lama's in steen, metaal, hout, been en gebakken klei. De lama is nog steeds het symbool van Peru. Het dier staat afgebeeld op het geld, de postzegels en de luciferdoosjes.

Om zich te voeden heeft de lama genoeg aan graspollen langs de wegen en de typische grassen van de hoogvlaktes, "itchou" genoemd. De lama wordt gebruikt als lastdier, maar als men probeert een last van meer dan zestig pond op zijn rug te laden, weigert hij en gaat op de grond liggen. Wie hem slecht behandelt, kan een vlok bijtend speeksel in zijn gezicht verwachten, uit verdediging. De wol van de lama wordt gebruikt voor stoffen, de huid wordt verkocht als gewaardeerd leer en het vlees is eetbaar. Van bepaalde beenderen van het kostbare dier worden bovendien fluiten gemaakt, waarmee de Indianen muziek maken.

De poema, een soort wilde kat, ook Amerikaanse leeuw genoemd, en de condor met witte kraag en diadeemvormige kam, majestueus in zijn zweefvlucht, behouden hun symbolische waarde in de Peruaanse fauna. Onder de wilde beesten moeten we nog de gevaarlijke jaguar met ronde vlekken vernoemen. Amazone-Indianen jagen op de tapir, met zijn zachte karakter, voor zijn vlees wat naar rundsvlees smaakt.

Onder de knaagdieren vinden we de chinchilla die op 5.000 m hoogte leeft in de streken waar altijd sneeuw ligt. Verder vinden we wilde eenden, roze flamingo's, pelikanen en aalschovers op waterplassen en eilanden. In de Peruaanse wateren vinden we walrussen, zeehonden, walvissen en een gevarieerd aanbod aan zeevissen en riviervissen.

De flora is bijzonder gevarieerd. Fruitbomen als de sinaasappel-, citroen-, bananen-, vijge-, avocado- en guavebomen groeien er in overvloed. De bloemenproductie is één van de meest gevarieerde: er zijn hele bergflanken vol met prachtige orchideeën. Andere soorten die er terug te vinden zijn: begonia's, papegaaiebek, amaryllis.
Bevolking

Ongeveer 24 miljoen inwoners, waarvan er 8 miljoen in Lima wonen.
Inca's

Vanaf het einde van de XIIIe eeuw kwam de Inca-beschaving tot bloei, een van de meest bewonderenswaardige politieke, economische en sociale gebeurtenissen uit de geschiedenis. De Inca's kenden het paard, noch het wiel en beschikten niet over grote technische middelen. In tegenstelling tot wat gedurende eeuwen werd geloofd en ondanks het relaas van sommige kroniekschrijvers uit de tijd van de "conquista", kenden zij een schrift, overgeërfd van hun voorvaderen: door de befaamde "quipus" - bundels afwisselend geknoopte koordjes - konden zij zich inderdaad uitdrukken, niet alleen in cijfers, zoals we reeds weten, maar ook in letters en dus in woorden.

Officiële talen

Het Spaans en het Quechua, de taal van de Inca's die nog door ongeveer 5 miljoen mensen gesproken wordt.

Economie
Peru is een land met traditioneel veel exportprodukten. Het bezit een grote variëteit aan grondstoffen, waardoor de verkoop op de internationale markt kan aangepast worden wanneer bepaalde produkten prijsdalingen ondergaan.

Peru doet van oudsher hoofdzakelijk aan landbouw en bezit daarom een ruim aanbod aan produkten waarvan sommige een uitstekende reputatie op de internationale markt hebben. Dat is het geval voor de katoenvariëteiten "Tanguis" en "Pima", die op de wereldmarkt beter bekend zijn als "Peru cotton". Peru is ook producent van koffie, suiker (meer dan een miljoen ton), verscheidene tropische oliën van goede kwaliteit, tabak en andere landbouwgrondstoffen.

Andere belangrijke exportprodukten zijn: schapewol, fijne vacht van lama's, vismeel, visolie, goud, zilver, zink, lood, koolwaterstoffen, ...